2011. május 20., péntek

Csirkepörkölt pataki tálban

Csirkepörkölt pataki tálban

 

hozzávalók 4 főre 

  • 3-5 ek napraforgó  olaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek édes nemes fűszerpaprika
  • bors
  • 2 db babérlevél
  • 1 kk őrölt kömény
  • víz
  • 4 db csirke felsőcomb
  • 4-5 nagyobb burgonya
  • 4-5 szál sárgarépa
  • 1 csokor fodros petrezselyem

elkészítés 

  1. Áztassuk be a pataki tálat 1 órára hideg vízbe.
  2. Forrósítsuk fel az olajat.
  3. Pirítsuk meg rajta az apróra vágott hagymát. Tűzről levéve, rakjuk bele a fűszereket és a zúzott fokhagymát.
  4. Tűzre visszarakva, rakjuk bele a combokat, forgassuk meg a pörköltalapban. Öntsünk alá pici vizet, és pirítsuk meg a külsejüket.
  5. Öntsük fel vízzel, hogy ellepje a húst. (Ha felforrt, kóstoljuk meg elég fűszeres-e.) Lefedve főzzük 10-25 percig.
  6. Közben hámozzuk, és mossuk meg a burgonyát és a répát.
  7. Vágjuk fel őket, és tegyük a pataki tálba. (Megsózhatjuk, mert a répától elég édes lesz az étel.)
  8. Lassan öntsük rá a félkész pörköltöt. (Óvatosan merjünk bele a pöriszaftból, mert a tál hideg.)
  9. Szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemmel.
  10. Először 160 fokon 15 percig lefedve süssük. (légkeverés nélkül, NEM előmelegített sütőben!!!)
  11. Majd 200-220 fokra felkapcsolhatjuk a sütőt, kicsit még lefedve süssük.
  12. Ha már puha a husi, akkor a tál tetejét levéve pirítsuk meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése